Daktyle przede wszystkim doceniane są przez sportowców, oraz wszystkich fanów aktywności na świeżym powietrzu oraz zdrowego żywienia. Stanowią one źródło wielu potrzebnych składników pokarmowych jak glikogen, cukry proste czy potas, niezależnie od formy. Ze względu na bogatą zawartość różnych składników odżywczych, regularne spożywanie daktyli może mieć istotny wpływ na nasze zdrowie. Wspierają walkę z zaparciami, zapobiegają miażdżycy oraz pomagają złagodzić objawy menopauzy. Dlaczego jeszcze warto jeść daktyle?

daktyle owoce
pixabay.com

Daktyle są uprawienie już od czasów prehistorycznych. To owoce drzewa daktylowego, które spotykać można głównie na terenach południowo-zachodniej Azji, południu Stanów Zjednoczonych oraz północnej Afryce. Owoce, które powszechnie dostępne są w naszym kraju, najczęściej pochodzą z regionów takich jak Tunezja, Iran czy Egipt. Daktyle to świetna opcja, jeżeli prowadzisz zdrowy styl życia.

Te bogate w witaminy i minerały owoce, posiadają szereg pozytywnych właściwości na nasz organizm. Cieszą się jednak mniejszą popularnością niż inne owoce suszone. Okazuje się jednak, że ich niedocenianie to spory błąd, gdyż za sprawą już 3 sztuk dziennie, jesteśmy w stanie znacznie poprawić swój stan zdrowia.

Daktyle – właściwości odżywcze

Owoce te zawierają takie substancje jak: żelazo, miedź, magnez, potas, witaminy z grupy B, w tym niacynę, ryboflawinę, kwas pantotenowy czy pirydoksynę. W składzie daktyli znaleźć możemy oprócz tego sporą dawkę witaminy A i K oraz luteiny i karotenów. Bogactwo błonnika, sprawia że regularne spożywanie, może poprawić nasz metabolizm. Są bardzo słodkie, co sprawia że może to być zdrowa alternatywa dla wysokoprzetworzonych przekąsek.

Badanie przeprowadzone w 2003 roku, opublikowane w „International Journal of Food, Sciences and Nutrition mówi nawet o działaniu przeciwnowotworowym oraz o wzmocnieniu odporności, za sprawą spożywania daktyli. Jest to możliwe dzięki 15 składnikom mineralnych oraz 23 rodzajom aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ten ogromny potencjał odżywczy powoduje, że daktyle to niemal przekąska idealna.

Nie istnieje jednak konieczność spożywania daktyli kilogramami. Wystarczy 3 daktyle dziennie, aby móc cieszyć się ich dobroczynnymi właściwościami.

Dlaczego warto jeść daktyle?

Daktyle to przede wszystkim doskonałe źródło cukrów prostych, które stanowią szybko dostępne źródło energii. Właśnie z tego względu, stanowią idealną przekąskę dla sportowców oraz wszystkich amatorów aktywności fizycznej. Może być traktowana jako przekąska przed i po treningu lub wartościowy składnik szejków czy koktajli. Zawarty w owocu potas, jest dodatkowo pożądany w diecie osób aktywnych, gdyż warunkuje prawidłową pracę mięśni oraz serca.

Magnez, który również znajdziemy w daktylach, pomoże obniżyć stres i zniweluje jego negatywne skutki. Wapń przyczyni się do złagodzenia objawów osteoporozy i menopauzy.

Popularne antyoksydanty występujące w tych owocach, mają wpływ na obniżenie ryzyka występowania chorób, jak przeziębienia, stany zapalne czy poważnych chorób, jak nowotwory.

Błonnik jest za to przyczyną sprawniejszej pracy jelit i wpływa na ich optymalne oczyszczenie i sprzyja odchudzaniu. Regularne spożywanie daktyli, może chronić przed miażdżycą i powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

Bardzo ciekawą kwestią jest też fakt, że daktyle w niektórych krajach arabskich uważane są za afrodyzjak.

Kto powinien unikać spożywania daktyli?

daktyle owoce
pixabay.com

Wiemy już o dobroczynnym wpływie tych owoców na organizm. Jednak przez swój skład, niektóre osoby mogą źle je tolerować i nie są dla nich wskazane. Kto więc nie powinien jeść daktyli?

– osoby chorujące na cukrzyce,

– posiadające nieżyt żołądka,

– borykające się z nadmierną ilością gazów.

Jak kupować i przechowywać daktyle?

Daktyle najlepiej kupować w całości. Przy chęci dokonania ich zakupu, zwróćmy uwagę na ich skórę. Powinna być błyszcząca i gładka. Owoc nie powinien być również w żadnym stopniu uszkodzony.

Daktyle są owocami dość trwałymi. Jeżeli chcemy je przechowywać, najlepiej zrobić to w lodówce bądź w pojemniku. Będą wtedy zdatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy. Nie ma również przeciwskazań, aby przechowywać je w zamrażalce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here