Nasiona chia są dziś znane jako modne „superfood”. Same nasiona mają starożytne korzenie jako źródło pożywienia. Ludzie jedzą nasiona chia od tysięcy lat. Uważa się, że pochodzą z Ameryki Środkowej, gdzie były kiedyś podstawą diety Azteków.

Jakie są zalety nasion chia?

Nasiona chia są pełne składników odżywczych – w tym błonnika, białka roślinnego, minerałów i kwasów tłuszczowych omega-3 – które mogą wspierać Twój organizm na wiele sposobów.

1. Nasiona chia są wspaniałym źródłem kwasów tłuszczowych omega.

Nasiona chia są głównym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędnymi substancjami tłuszczowymi, których organizm potrzebuje. Te niezbędne kwasy tłuszczowe są integralną częścią tworzenia błon komórkowych, dostarczają energii ciału oraz wspierają układ odpornościowy, sercowo-naczyniowy i hormonalny.

2. Nasiona chia wspierają zdrowie układu pokarmowego.

Zawartość błonnika w nasionach Chia jest imponująca: 10 gramów na porcję. W zależności od potrzeb jest to od 29% do 45% błonnika, którego potrzebujesz w ciągu jednego dnia.

3. Nasiona chia pomagają szybciej i na dłużej zachować sytość

Jeśli szukasz dodatku do posiłku, który pomoże Ci pozostać dłużej najedzonym, warto skorzystać z nasion chia. Zarówno błonnik, jak i białko przechodzą przez przewód pokarmowy dłużej niż rafinowane węglowodany, co skutkuje uczuciem sytości.

4. Nasiona chia pomagają odzyskać siły po treningu.

Nasiona chia jako jedno z niewielu kompletnych białek roślinnych, może pomóc Twojemu ciału szybciej zregenerować się po ćwiczeniach. Jako kompletne białko zawiera wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów, których organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie.

Różne aminokwasy w białku są budulcem twojego ciała – są one ważne dla wzrostu i naprawy komórek i tkanek w twoim ciele. Ćwiczenia mogą powodować drobne naderwania włókien mięśniowych, a białko pomaga w naprawie uszkodzonych tkanek.

5. Nasiona chia pomagają w utrzymaniu zdrowia kości.

Jeśli szukasz bezmlecznej opcji wsparcia kości, nasiona chia są najlepszym wyborem. Są dobrym źródłem minerałów, takich jak fosfor, potas, magnez i wapń, a szczególnie są bogate w wapń, który jest ważny dla utrzymania zdrowia kości. Jedna porcja nasion chia zapewnia około 18% zalecanego dziennego spożycia na wapń. Nasiona chia są świetną alternatywą dla osób na diecie wegańskiej.

Czy nasiona chia mogą mieć skutki uboczne?

Ze względu na dużą zawartość błonnika, zjedzenie zbyt dużej ilości na raz może spowodować problemy gastryczne, a jeśli spróbujesz je spożyć w zwykły sposób, mogą być trochę trudne do przełknięcia – a nawet mogą stwarzać ryzyko zadławienia. Dodanie zbyt dużej ilości błonnika chia do diety na raz może potencjalnie wywołać nieprzyjemne objawy, takie jak gazy, wzdęcia lub skurcze – zwłaszcza jeśli nie jesteś przyzwyczajony do przyjmowania takiej ilości błonnika

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here