Czy grejpfrut pomaga w odchudzaniu? Sprawdź

Grejpfrut to owoc, który ma szereg właściwości, które są korzystne dla zdrowia. To bogate źródło witaminy C i beta-karotenu, co sprawia, że spożycie tego produktu wzmacnia odporność organizmu. Grejpfruty mają również pozytywny wpływ na serce, regulując ciśnienie i obniżając poziom cholesterolu. Owoce tego rodzaju, są również istotnym elementem odchudzających diet – mają mało kalorii i przyspieszają metabolizm. Dlaczego warto jeść grejpfruty i czy faktycznie pomagają chudnąć?
Grejpfrut to prawdziwa witaminowa bomba, która jest niezwykle orzeźwiająca i co najważniejsze dla amatorów odchudzania – bardzo niskokaloryczna. Jeden owoc, może zapewnić nam dawkę witaminy C większa niż zalecane dzienne zapotrzebowanie. Dostarcza również witamin z grupy B, potasu oraz prowitaminy A, czyli beta-karoten.
Na rynku mamy do wyboru kilka rodzajów grejpfruta. Różnią się one smakiem, barwą i ilością wartości odżywczych. Najbardziej popularną i najzdrowszą wersją, jest grejpfrut czerwony, który zawiera najwięcej likopenu, karotenoidów i oczywiście witaminy C. Odmiana ta ma charakterystyczny słodko-kwaśny smak.
Wyróżniamy również odmiany żółte i zielone. Cieszą się mniejsza popularnością, za sprawą mniejszych wartości odżywczych. Zielona odmiana, ze względu na swoje walory, zwana również sweety, to najbardziej słodka wersja grejpfruta. Jest to krzyżówka tego owocu i pomelo czyli pomarańczy olbrzymiej. Ciekawostką jest to, że zawiera o 25% więcej antyoksydantów niż czerwona odmiana.
Grejpfrut – jakie ma właściwości?
Oprócz wielu witamin i charakterystycznego smaku, owoc ten w swoim składzie zawiera cenne dla nas flawonoidy. Występują one w pestkach, skórce i białej błonie grejpfruta. Czemu ten składnik jest dla nas tak istotny? Flawonoidy, charakteryzują się działaniem przeciwgrzybicznym, antybakteryjnym oraz przeciwnowotworowym. Liczne badania pokazują, że owoc ten może uchronić przed wystąpieniem raka jelita, żołądka, prostaty, szyjki macicy, czy pęcherza moczowego.
Grejpfrut na odchudzanie
Owoc ten, powszechnie uważany jest jako towarzysz niskokalorycznych diet, które mają na celu utratę wagi. Grejpfruty posiadają małą ilość kalorii (w 100g tylko 50kcal). Poza tym oczyszczają organizm, co wpływa na opóźnienie procesu starzenia i przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają spalanie tłuszczów.
Dodatkowo atutem tego owocu jest niski indeks glikemiczny – 20, co sprawia, że cukier po spożyciu tego produktu nie ulega dużym wahaniom. Dodatkowo, dzięki zawartości pektyn, obniża poziom glukozy we krwi. Wszystko to sprawia, że jest idealnym wyborem nie tylko dla cukrzyków, ale też dla wszystkich tych, którym zależy na pięknej sylwetce.
Dlaczego jeszcze powinniśmy uwielbiać grejpfruta?

Jest on bardzo sycący. Już zjedzenie połówki tego produktu może spowodować, że nasz żołądek zostanie wypełniony. Może być więc idealną przekąską między posiłkami, lub składnikiem koktajli i świetnym dodatkiem do słodkich deserów.
Jego właściwości sycące, przypisuje się głównie wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, który w żołądku pęcznieje i przez to zmniejsza się nam apetyt.
Jak wybrać grejpfruta?
Po pierwsze owoce te, muszą charakteryzować się bardzo intensywnym kolorem. Wtedy mamy pewność, że mają dużo witamin i składników odżywczych. Im są większe i cięższe, tym będą bardziej soczyste. Końcówki nie powinny być zazielenione ani miękkie, a końce powinny być spłaszczone.
Przed obraniem grejpfruta ważne jest, aby dokładnie oczyścić jego powierzchnie z wszelkich chemikaliów, które zazwyczaj pokrywane są owoce.
Spożywanie grejpfruta z lekami
Sok z grejpfruta, obok swoich prozdrowotnych właściwości i wielu witamin, niestety posiada bardzo dużo związków, wchodzących w interakcje z lekami. Gdy przyjmujemy leki, warto więc dopytać lekarza, bądź samemu upewnić się, czy łączenie tego owocu z lekami jest bezpieczne. Jeżeli nie mamy pewności, wziąć lek dopiero 4 godziny po spożyciu grejpfruta.