Zwana także czarnym kminkiem, czarnuszka jest niepozorną rośliną, która posiada ziarenka charakteryzujące się olbrzymią pomocą dla ludzkiego organizmu. Olej z tego kwiatu uważany jest za napój życiodajny, od wieków. Współczesne badania mówią o tym, że nasiona czarnuszki wykazują działania lecznicze, przeciwwrzodowe, korzystnie działając na błonę śluzową żołądka i zmniejszając uszkodzenia, które powstały np. w skutek przebiegu choroby wrzodowej. Chronią również nerki i wątrobę przed działaniem toksycznych leków i innych związków chemicznych.
Czarnuszka pochodzi z południowo-wschodniej Azji i Azji Mniejszej. Pierwsze znaki na temat występowania rośliny pochodzą już z pism starożytnych. Z początku stosowaną ją przy leczeniu chorób psychicznych i dolegliwości sercowych. Aktualnie jej hodowle występują również w Polsce.

Właściwości czarnuszki
Dzięki szerokiemu zakresowi wartości odżywczych i witamin, roślina ta korzystnie wpływa na system nerwowy. Organizm, który częstowany jest regularnie porcjami czarnuszki odczuwa znaczną poprawę kondycji fizycznej i psychicznej. Olej produkowany z tej rośliny skutecznie obniża poziom adrenaliny i kortyzolu, co wpływa na zmniejszenie ryza wystąpienia zawału czy udaru i redukuje stres. Spożywanie czarnuszki zaleca się również osobom, które borykają się z problemami hormonalnymi i wysokim poziomem cholesterolu.
Czarnuszka ‒ jakie ma działanie?
Spośród magicznych właściwości tej rośliny, nie sposób nie wymienić pozytywnego wpływu na system immunologiczny. Wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne. Te małe, z pozoru niewinne ziarenka, charakteryzują się też mocami przeciwnowotworowymi, antyzapalnymi czy antyoksydacyjnymi.
Składniki rośliny, które mają wpływ na uzdrawiające właściwości tej rośliny to m.in.:
– kwasy tłuszczowe,
– fosfolipidy,
– fitosterole,
– flawonoidy,
– białka,
– węglowodany.
Oprócz tych drogocennych dla naszego organizmu elementów, czarnuszka posiada alkaloidy i witaminy z grupy A, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne jak selen, cynk, żelazo, wapń, magnez, sód czy potas. W związku z tak szerokim spektrum mikro i makro elementów, czarnuszka cieszy się ogromnym zainteresowaniem nie tylko jako produkt spożywczy, lecz także jako dodatek do kosmetyków.
Tradycyjna medycyna, wykorzystuje czarnuszkę do zwalczania schorzeń takich jak:
– egzema,
– AZS (atopowe zapalenie skóry),
– astma alergiczna,
– nadciśnienie,
– choroby pasożytnicze
– przy problemach z laktacją
Polecane jest picie ziołowych herbat na bazie czarnuszki lub z jej udziałem, szczególnie jeżeli dba się o zdrowie. Ma zastosowanie lecznicze i profilaktyczne w wielu schorzeniach. Stanowi również składnik kremów, masek odżywczych czy suplementów diety. Można kupić ją w różnych postaciach, np. w formie oleju lub nasion.
Na co pomaga czarnuszka?

Czarnuszka jest bardzo pomocna u astmatyków. Osoby walczące z tych schorzeniem stosując wyciąg z tej rośliny, już po kilku dawkach odczuwają znaczną likwidację objawów choroby, jak np. świszczący oddech. Dzięki temu osoby z astmą, mogą ograniczyć przyjmowanie innych leków.
Nasiona czarnuszki są pomocne również w walce z kaszlem, zapaleniem oskrzeli oraz schorzeniami górnych dróg oddechowych. Znajdujące się w tej roślinie olejki eteryczne, sprawiają że oskrzela powiększają swoją objętość, a co za tym idzie zalegająca wydzielina jest łatwiej usuwana. Na co należy zwrócić uwagę to fakt, że mówi się o silniejszym i skuteczniejszym działaniu czarnuszki od popularnego leku przeciwhistaminowego – cetyryzyny, która w przeciwieństwie do czarnuszki może wywołać pewne skutki uboczne.
Dobroczynny i prozdrowotny wpływ, czarnuszka ma również na serce. Naukowcy odkryli, że dożylnie podanie olejku lotnego z nasion czarnuszki obniża ciśnieni krwi. Eksperyment ten został co prawda przeprowadzany tylko na szczurach, lecz daje dużą nadzieje na skuteczną walkę z nadciśnieniem.
Długotrwałe przyjmowanie czarnuszki, może odbić się również korzystnie na prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu nerwowego. Okazuje się, że wspiera proces myślowy oraz posiada właściwości antydepresyjne. Picie np. wywaru lub herbaty z czarnuszki szczególnie zaleca się osobom zestresowanym, które mają problem z zapamiętywaniem.
Ze względu na szereg właściwości, które posiada czarnuszka, pomaga ona w walce z wieloma schorzeniami. Nie sposób wymienić ich wszystkich, poniżej zaś podamy tylko niektóre:
– hamuje rozwój bakterii Helicobacter pylori,
– zwiększa wydolność płuc;
– wspiera leczenie anemii,
– podnosi poziom testosteronu,
– reguluje miesiączkowanie,
– zwiększa wydzielanie insuliny,
– zwiększa gęstość kości,
– poprawia pracę wątroby i nerek;
– korzystnie wpływa na układ rozrodczy,
zwiększa zawartość glikogenu w wątrobie,
wzmacnia odporność,
reguluje gęstość cukru we krwi.