Masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów do smarowania, cieszącym się uznaniem głównie u osób, prowadzących zdrowy styl życia. Zawiera mnóstwo składników odżywczych, witamin i minerałów, które wykazują zdrowy wpływ na nasz organizm. Jednak ze względów dużej ilości tłuszczu w składzie, masło orzechowe jest wysokokaloryczne, co z pewnością będzie istotne u osób, które chcą zgubić kilka kilogramów. W związku z wysoką zawartością kalorii, nierzadko słyszymy negatywne opinie o tym produkcie. Czy słusznie?

Co to jest masło orzechowe?
Zacznijmy od tego, że masło orzechowe jest stosunkowo mało przetworzoną żywnością. W dobrej jakości produkcie znajdziemy zazwyczaj orzeszki ziemne, które są prażone i/lub mielone do uzyskania gładkiej masy, lub takiej która posiada kawałki orzechów.
Nabywając taki produkt, warto więc zwrócić uwagę przede wszystkim na skład. Nie powinien znaleźć się tam żaden składnik z wymienionych: olej rośliny, cukier, tłuszcze trans. Brak tych składników oznacza naturalny skład i dobrą jakość masła.
Tak jak w przypadku pozostałych produktów, które nabywamy na co dzień, w tym wypadku również należy być czujnym. Spożywanie w diecie dużej ilości cukru rafinowanego i tłuszczów trans znacznie podnosi ryzyko wystąpienia chorób jak schorzenia sercowo-naczyniowe, udar czy zawał.
Masło orzechowe – bogate źródło białka
Produkt ten to nie tylko wysoka zawartość tłuszczu. Należy pamiętać, że są to zmielone orzechy, będą więc cechowały się również dużą ilością białka. W 100 g tego produktu, znajdziemy około:
– 50-55 g tłuszczu,
– 25 g białka,
– 15-20 g węglowodanów, z których 6 g stanowi błonnik pokarmowy.
Należy mieć na uwadze fakt, że mimo dużej zawartości białka w składzie, orzeszki ziemne należą do rodziny roślin bobowatych. Oznacza to, że możemy porównać je do fasoli, grochu czy soczewicy, które stanowią rośliny strączkowe. Charakteryzują się one mniejsza zawartością aminokwasu – metioniny, która ma ważny udział w szeregu procesów, które zachodzą w organizmie człowieka. W związku z tym, osoby które bazują głównie na białku roślinnym w swojej diecie, powinny pamiętać że masło orzechowe nie doda pełnej gamy aminokwasów.
Czy od masła orzechowego się tyje?

Tutaj możemy odpowiedzieć krótko. Kluczem jest umiar. Każdy produkt, konsumowany w nadmiarze może być powodem naszego przybrania na wadze. Należy więc spożywać ten produkt jak każdy inny, biorąc pod uwagę swoje dzienne zapotrzebowanie na wszystkie makroskładniki i kalorie.
Co istotne, przeprowadzono badanie na bazie 370 tys. osób dorosłych, które wykazało pozytywny wpływ między spożywaniem orzechów, a mniejszym przyrostem masy ciała. Uczestnicy wykazywali również skłonność do mniejszego ryzyka wystąpienia otyłości oraz przybrania na wadze przez 5 następnych lat.
Amatorzy orzechów, zwykle prowadzą zdrowy tryb życia i są aktywni fizycznie. Traktują ten produkt jako dodatek i urozmaicenie swojej diety, nie jako jej podstawowy składnik. Bezapelacyjnie ważny w każdym przypadku jest stosowanie do piramidy zdrowego żywienia oraz aktywność fizyczna. Można więc spokojnie włączyć masło orzechowe do swojej diety, stosując je z umiarem.
Ta propozycja będzie również świetnym rozwiązaniem, gdy chcesz przybrać na wadzę. Za sprawą dużej kaloryczności, będzie to idealny dodatek do kanapek czy szejków, dzięki którym zwiększą walory smakowe i dodatkowo znacznie podbiją wartość energetyczną.
Jaki jest więc problem z masłem orzechowym?
Jedyny problem jaki występuje z tym produktem to taki, że ciężko mu się oprzeć. Sięgając po jedną łyżeczkę, chcemy więcej i więcej. Okazuje się, że w moment zjedliśmy pół słoika, co może być równowartością połowy naszego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Należy pamiętać, że umiarkowane spożycie masła orzechowego nie jest w stanie nam zaszkodzić, wręcz przeciwnie. Bogactwo prozdrowotnych właściwości orzechów, przyniesie wiele korzyści dla naszego organizmu. Warto jednak sięgać tylko po sprawdzone produkty i czytać skład przed wrzuceniem słoika do koszyka.